THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP405 – Господари на небето [inter alia с Васил Лозанов]

Макар погледът ни често да е в звездите, планетите и другите мистериозни космически обекти, помежду ни съществува една достойна за внимание делителна линия: синьото, протяжно и безбрежно небе. Понякога изглежда сякаш бди над нас и ни дарява със спокойствие, друг път е свъсено и сякаш всеки момент ще се стовари отгоре ни. При все това, от древни времена се стараем да покорим това пространство, но то вече си има своите господари.

В този епизод на inter alia Васко, Ники и преводачът Александър Маринов – Санчо говорят за птиците, тяхната символика в културата ни и значението им за нас. От разговора можете да научите повече за:

– Kакво прави птиците особени домашни любимци?
– Kои филми с птици са впечатлили Ники и защо?
– Kакво символно място в културата заема гарванът?
– Kоя е митичната птица аликанто и какво ѝ е чудното?
– Kак се кръщават птиците на латински и как превеждаме имената им?
– Защо соколът скитник се нарича така според Алберт Велики?
– Колко е голям албумът с птици на Дж. Дж. Одюбон?

Снежи се завръща стихийно в литературната ни рубрика, а изложението ѝ този път е посветено на братята Райт, осъществили първия контролиран полет с моторен летателен апарат.

Гледайте епизода на видео

Ако искате да се понесете с нас в пространството на знанието, културата и изкуството, можете да ни дадете криле на ratio.bg/support.

За подкаста

В мини-серията inter alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.