THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP411 – Изкуствени хора [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В този епизод Любомир Бабуров, Георги Караманев и Стоян Ставру обсъждат:

– Хакнат ли е човекът (Homo Fractus)?
– Какво представлява катехонът (не хакатон) и на кого се пада честта (тежестта) да предотврати окончателната победа на злото?
– Кой е Цифровият Левиатан и какво ще направи на богатите елити и на неохорота?
– Какво представляват „изкуствените хора“?
– Коя е Лил Микела и какво представляват т.нар. „микелити“?
– Какво прави Хермес в гръцката телевизия ERT?
– Ще заменим ли депутатите с „изкуствени политици“?
– Може ли да се печели от изкуствени хора?
– Как се „хаква“ социалността?
– Имат ли реална власт хората (Маршал Маклуън)?
– Какво има предвид Стоян, като казва „Един е Езиковият Модел и той е Голям“?
– Ще гледаме ли футбол с участието на изкуствени хора?
– Изчезва ли индивидуалността в свят, в който хората ще се създават „на рояци“?
– Какво ни отнема Изкуственият интелект?

Изкуствените хора са образи, генерирани и симулирани в електронна среда, които никога не са съществували в биофизическия свят на човешките същества. Това обаче не им пречи да участват в клипове, да си правят селфита, да бъдат инфлуенсъри и да печелят пари. Те могат да бъдат всичко, което искаме от един идол и да отговарят на всичките ни очаквания. Персонализирането им е въпрос на настройка, а резултатът е това, което искаме. Дали тези изкуствени хора са хората на бъдещето или все пак ще е важно за нас да се срещаме с приятелите, които може да докоснем с пръст? Ще предпочетем ли „безпристрастността“ на изкуствено генерираните съдии или ще разчитаме на странностите на протеиновите същества, водени от често непредсказуеми емоции? Подробностите в разговора 🙂

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • Хакнатият човек. HOMO FRACTUS (книга), Игор Шнуренко, Издателство „Изток-Запад“ (тук);
  • Фалшив герой,Георги Караманев, Дигитални истории,15.03.2021(тук);
  • Хермес – изкуственият интелект, който е водещ на новини в Гърция(видео), БТВ Новините,04.05.2023 (тук)

За госта

Георги Караманев е журналист и програмист, основател и автор в проекта „Дигитални истории“. Основите му интереси са свързани с възхода на изкуствения интелект, на виртуалните хора, на квантовите компютри, на блокчейн и други модерни направления, които идват, за да ни променят из основи.

За подкаста

Серията „Вокс нихили“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото, а също така и редица дискусионни теми от сферата на философията. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в аудио и видео формат.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.