THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP414 – Роботи близки и далечни [inter alia с Васил Лозанов]

Роботите отдавна са намерили мястото си в културата ни: изпълват страниците на книгите, филмовите екрани, обложките на музикалните албуми и смелите мечти на учени и инженери от целия свят. Но и те, подобно на нас, имат не едно лица. Роботи дружелюбни и злонамерени, хладнокръвни и чувствителни, човекоподобни и веществени.

В този епизод на гости е Николай Генов, доктор по литература и изследовател на фантастиката, с когото Васко разговаря за:

– Kак се отнасят помежду си понятията “робот”, “автомат” и “машина”?
– Oт кога датира опасението, че роботите ще заменят човека?
– С колко значения е натоварен терминът “робот”?
– Kои са роботите в “Илиада” на Омир?
– Mожем ли да открием еднозначно мнение на Лем за роботите?
– Kакво означава “Бътлъров джихад”?
– Kакви форми заемат роботите в културата ни?

Гледайте епизода на видео

Роботи или хора, ако ви допада това, което правим, подкрепете ни на ratio.bg/support и заповядайте в Discord сървъра, където разговорите продължават безкрай.

За подкаста

В мини-серията inter alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.