THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP419 – Най-големият криминален експеримент [Ratio Weekly с Никола Кереков]

В днешния епизод Никола и Петко разговарят за космически рекорди, неуспешни мисии и зловещ криминален експеримент.

Преди броени дни е поставен рекорд за най-много хора, които са били едновременно в околоземната орбита. С изстрелването на китайската мисия Shenzhou 16, състояща се от трима души, населението в орбита за първи път достигнало 17 души, макар и за кратък период от време (на следващия ден е отпътувал на обратно предишният екипаж, който е бил там от 2022 г.).

Докато разговарят за пътуване, засягат и тема за мистериозни куфари, които са били пълни не с лични вещи и дрехи, а с човешки тела. Освен за най-големия криминален експеримент, в епизода ще чуете още:

– Ясна е причината за разбиването на апарата HakutoR
– Одобрена е първата в света ваксина срещу RSV
– Фокуси при животни – кога работят и кога не.

Гледайте епизода на видео

Епизодът е записан с подкрепата на Melon, част от Kin+Carta – международна компания с над 2,000 професионалисти, отговорни за дигиталната трансформация на бизнеси от цял свят. Може да разгледате по-подробно с какво се занимават и какви са отворените им позиции на melontech.com/, а ние отново им благодарим, че подкрепят науката и нашата работа!

Споменато в епизода

  • Нов рекорд за брой хора в космоса (тук
  • Разбра се причината за разбиването на апарата HakutoR (тук)
  • Първата в света ваксина срещу RSV одобрена (тук)
  • Най-големият криминален експеримент включва тела поставени в десетки куфари и оставени на открито (тук) (тук) (тук)
  • Фокуси при животни – кога работят и кога не? (тук)
  • Билети за форума: тук 
  • Следващото ни събитие на 20 юни: тук

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud