THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP422 – Неандерталци химици [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Първото синтетично вещество, правено някога на планетата Земя, не е дело на хората, а е измислено от близък роднина на Хомо сапиенс преди около 200 000 години. Изследователи направили сложен химичен анализ на неандерталски артефакти направени с помощта на брезов катран и установили, че начинът по който е извлечен, не е бил случаен.

Освен мозъчната дейност на неандерталците, Никола и Петко обсъждат и мозъчната активност на свободно движещи се октоподи, наблюдавана благодарение на имплантирани електроди.

В този разнообразен епизод ще чуете още :
– Най-старата известна погребална церемония
– Първото животно с изцяло картиран мозък
– Морските слонове и техния начин на спане
– Причините, поради които конете спят прави

Гледайте епизода на видео

Епизодът е записан с подкрепата на Ozone.bg. До края на юни, нашите партньори от Ozone.bg удължават своята меме-игра, започнала на форума Ratio, в която може да спечелите двоен билет за Comic-Con през юли. Ние от Ratio също ще бъдем там. Повече за играта може да видите на сайта на www.ozone.bg/

Споменато в епизода

  • Най-старата ни известна погребална церемония не е направена от хора (тук
  • Неандерталци са произвеждали химически вещества много преди съвременните хора (тук)
  • За пръв път сме записали нервната активност при октоподи (тук) (тук)
  • Първото животно с изцяло картиран мозък е насекомо (тук
  • Как спят морските слонове (тук)
  • Защо и как конете спят прави (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud