fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP425 – За сърцето [Ratio Weekly с Никола Кереков]

В този епизод Никола и Петко разговарят за сърцето – един от най-важните ни органи и неговата трансплантацията.

Техни гости са молекулярният генетик Славил Пейков и кардио хирургът д-р Жеко Найчов, с които обсъждат и първата трансплантация на свинско сърце при човек.

В епизода ще чуете:
— Кога сме започнали и защо въобще трансплантираме сърца?
— Какво представляват ксенотрансплантациите?
— Кога и как се използват животински тъкани и органи при трансплантации?
— Каква е разликата между обикновените прасета и тези използвани за трансплантация?
— Какви генетични модификации са необходими при ксенотрансплантации?
— Какво става с останалата част от прасето след трансплантацията?

Този епизод е част от поредицата ни “Patreon Special”, до която имат достъп само нашите поддръжници в Patreon – но сега решихме да го споделим и с всички вас!

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud