THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP428 – Отмъщението на косатките [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Косатки атакуват рибарски лодки и милионерски яхти край бреговете на Португалия и близо до Гибралтарския проток. Никола и Петко разговарят за ежедневните нападения срещу моряци от страна на тези красиви морски обитатели. Дали това е забавна игра за косатките или е отмъщение на раздразнена женска, наранена при сблъсък с лодка, не се знае със сигурност.

Ако тази новина ви е стресирала или ви е трудно да се концентрирате, докато слушате епизода, дъвчете дъвка. Направено е изследване, което показва, че дъвченето има изненадващи ползи за мозъчната функция, стреса и тревожността.

В епизода ще чуете още за създаден за първи път синтетичен ембрион, за карантинната процедура на мисията Аполо 11 и доколко всъщност е реална тя и още…

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Гледайте епизода на видео

Епизодът е записан с подкрепата на Sciant, българска компания, която разработва и интегрира специализирани софтуерни решения. Sciant се фокусира върху отключването на потенциала на своите колеги и създаването на най-добрите условия, за да развият своята кариера. Може да разгледате по-подробно с какво се занимават и какви са отворените им позиции на sciant.com/careers.

Нашите партньори от Ozone.bg са подготвили за вас мистериозния Ozone Wonder Box. Какво се крие в кутията е мистерия, която предстои да бъде разкрита на Aniventure Comic Con. Ако сте на събитието, на 8 и 9 юли, зала 4 в Inter Expo Center, можете да решите загадката и да си спечелите една от много награди. Ние от Ratio също ще бъдем там с двама лектори – астрофизика Максимилиян Гюнтер и Саймън Дженър от частната космическа компания Axiom Space.

А ние отново благодарим на Sciant и Ozone, че подкрепят науката и нашата работа!

Споменато в епизода

  • Карантинната процедура на мисията Аполо 11 е била пълен таш…к (тук)
  • Създаден е синтетичен ембрион за пръв път (тук) (тук)
  • Как дъвченето може да ни помогне да се справим със стреса, болката и апетита (тук) (тук
  • Филм споменат в епизода – Orca – the killer whale (1977)
  • Отмъщението на косатките – серия от атаки по бреговете на Португалия, Испания и край Гибралтар (тук
  • Следващо събитие на Ratio на 17 юли – Тайният живот на растенията

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud