THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP429 – Старост [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В този епизод Любомир Бабуров и Стоян Ставру обсъждат:

– Кога идва старостта?
– Нужен ли е закон за възрастните хора в България?
– Бреме ли са и за кого старите хора?
– Каква е разликата между спокойни и достойни старини?
– Трябва ли възрастните хора да са „активни“?
– Какво се случи с мъдростта на старците?
– Как проблемът с възрастните хора е свързан със стремежа за растеж?
– Как сървърите промениха междупоколенческите отношения?
– Какво искат възрастните хора?
– Какво представлява „битието-към-смъртта“?
– Възможна ли е интеграцията на възрастните хора?
– Какво представляват приемните семейства за възрастни хора?
– Има ли нещо, което може да възобнови диалогът между млади и стари?
– Какво не достига на културата, в която господства удобството и илюзията за безсмъртие?

Този епизод е посветен на неприятното лице на старостта. Съвременната високотехнологична цивилизация се опитва да скрие от ежедневието ни две неща: смъртта и старостта. Това е и причината за въвеждането на „младежка“ култура дори и след навършилите 60 години, на които технологиите обещават вечна младост, а след няколко десетилетия – и практическо безсмъртие. Въпреки тези обещания светът, около нас, се пълни с все повече хора, на които старостта им личи. Какво да правим с тези хора? Да ги избягваме и да се правим на неподвластни на времето същества? Или да се потърсим път към техния свят? Отговорите на тези и доста други въпроси може да чуете в епизода.

Споменато в епизода

  • Закони за смет: грижи през есента на живота (Българският контекст), Стоян Ставру, Критика и хуманизъм, 2021, брой 2,  кн. 55, с. 187-202,
  • Стенограма от 133-то пленарно заседание на 44-то Народно събрание на Република България, 02.05.2018(тук),
  • Протокола от проведеното на 04.09.2017 г. заседание на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество(тук).

За подкаста

Серията „Вокс нихили“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото, а също така и редица дискусионни теми от сферата на философията. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в аудио и видео формат.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.