THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP43 – Извънредно положение [Vox Nihili със Стоян Ставру]

Най-новата ни мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili, които реализирахме с “Предизвикай правото!” – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Любо, Стоян и Петко обсъждат:

  • Какви са юридическите измерения на Извънредното положение и как влияят върху правата на личността?
  • Как изглеждат сроковете и режима на нашето ежедневие днес?
  • Каква е ролята на държавата по време на извънредното положение и след това?

Разбира се, нямаше как да прескочим темата за технологиите, личните данни и тяхната употреба в условията на военно положение. И да включим Сюзън Зонтаг по въпросите за “войната”, “врага” и “победата”.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg

Дата на записа: 24 март 2020 г.

За госта

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.