THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP430 – На лов за тъмна материя [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Космосът е осеян с улики за това как галактиките взаимодействат една с друга, как се развиват, как са се разделили и как остават заедно. На 1 юли космическият кораб Euclid на Европейската космическа агенция (ESA) стартира своята мисия за изследване на самата същност на Вселената. Основната цел пред Euclid е да картографира материала, разпръснат в пространството и времето и да разкрие повече за енигмата на тъмната енергия и тъмната материя.

Докато са все още на космическа тематика Никола и Петко обсъждат и успешният първи опит да се транспортира слънчева енергия от Космоса към Земята, събирана в продължение на цяла година.

В този космическо-енергиен епизод разговарят още за:

– След повече от 2 месеца мълчание, ротакоптерът Ingenuity се свързва отново с учени от НАСА;
– Изследователи направили голямо откритие в областта на астрономията – установили гравитационно-вълновия фон;
– Високоенергийни неутрино от вътрешността на нашата галактика намекват за произхода на космическите лъчи.

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Гледайте епизода на видео

Този епизод се излъчва с подкрепата на Yettel.Bulgaria, които са нашият тематичен партньор за този месец. Ако искате да научите повече за зелената мрежа на Yettel, захранвана от соларна енергия, вижте повече тук: https://www.yettel.bg/bg/sustainability-at-yettel/green-energy

Споменато в епизода

  • Ротакоптерът Ingenuity се свърза отново с учените от НАСА след над 2 месеца мълчание (тук
  • Евклид потегли на своята мисия (тук) (тук) (тук) (ESA)
  • Ratio представя: Енергия (тук)
  • Голямо откритие в астрономията: установен е гравитационно-вълновия фон (тук) (тук) (тук)
  • Голямо откритие и в сферата на неутрино физиката от ICE CUBE (тук) (тук) Scott Manley
  • Учени са транспортирали слънчева енергия, добита в космоса към Земята за пръв път (тук) (тук

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud