THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP432 – Миналото на енергията [с Наско Стаменов]

В този епизод гост на Любо е химикът Наско Стаменов, който ще може да видите и чуете на живо на “Ratio представя: Енергия”.

В епизода разговарят за различните видове енергия и за нейната роля в развитието на човечеството. Връщат се милиони години назад до първият фитопланктон, поглъщащ слънчевата енергия, за да проследят от къде идват и защо са ценни фосилните горива.

Фосилното гориво само по себе си представлява химическа батерия, в която има заключена слънчева енергия на стотици години. А какви приложения има ще разберете от епизода.

В него ще чуете още интересни факти, като:
– Огромна пирамида от сяра
– Парен дюнер, направен с помощта на парен двигател
– Въглищата, като храна за миньорите.

Гледайте епизода на видео

Този епизод се излъчва с подкрепата на Yettel.Bulgaria, които са нашият тематичен партньор за този месец. Ако искате да научите повече за зелената мрежа на Yettel, захранвана от соларна енергия, вижте повече тук: https://www.yettel.bg/bg/sustainability-at-yettel/green-energy