THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP435 – Бъдещето на енергията [с Анна Енчева]

В предишния ни епизод от серията Ratio Talks говорихме за миналото на енергията. И само за една седмица скачаме от Индустриалната революция към бъдещето на енергията.

На гости ни е Анна Енчева, която е ръководител на Вътрешните бобини на международния термоядрен експериментален реактор ITER. С нея обсъждаме:

  • Какво представлява проекта ITER и защо се смята за най-важния енергиен проект на човечеството?
  • Защо се опитваме да създадем изкуствена звезда, тук, на земята?
  • Какви са предимствата на термоядрения синтез и с какво може да надгради ВЕИ, използвани в момента?
  • Това ли е надеждата за чиста и неограничена енергия?
  • Какво представлява самият реактор за синтез и как работи?
  • Какви са опасностите и обещанията – какво ще постигнем в случай на успех?
  • Какви са надеждите – кога ще тази технология ще може да се скалира и да бъде полезна?

Благодарим отново на Yettel, които са тематичен партньор на Еко-месеца на Ratio. Вижте повече за различните зелени инициативи на Yettel тук. А част от техните образователни кампании на зелени теми ще видите тук.

Гледайте епизода на видео

За госта

Анна Енчева завършва инженерство към Английски факултет, Технически университет, София. Продължава с магистърска степен по Бизнес администрация към Немски факултет, ТУ-София, по програма на ТУ – Брауншвайг, Германия. Спечелването на степендия от DAAD (German Academic Exchange Service) я връща отново към Германия. Желанието й за реализация в областта на термоядрения синтез и осигурява място като инженер паралелно с възможност за докторантура в Макс-Планк Институт по Физика на плазмата. След защита на доктурантурата, печели място за ръководител на инженерната част на проект по европейска програма, към институт в Лозана, Швейцария.

През 2007 год. получава позиция като инженер на диагностиката на реактора ITER. Най-ценното признание за своята реализация получава през 2009 год., когато спечелва специална почетна награда Fem’energia, която се дава на жени със заслуги в областта на ядрената енергетика.

От 2013 год. е на позиция ръководител на Вътрешните бобини на ITER, където работи и до днес. Работата й е изцяло свързана с финализиране дизайна на бобините, координация на производството, доставка и монтажа на компонентите, работа с индустриални партньори и др. Работата не й е единствената страст – решена да помогне за по-добрата мотивация и професионално развитие на служителите е избрана за две години като председател на синдикатите на ИТЕР. Освен това участва в хуманитарни мисии за подпомагане на децата в Сенегал и Виетнам, обожава спорта и танците.