fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP436 – Батерии на кран [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Какво става, когато слънцето пече през целия ден, а вятърът е силен? Това е добра новина за генерирането на енергия от възобновяеми източници, но и предизвикателство – как да съхраним допълнителната енергия, която не изразходваме веднага?

Иновативни видове батерии оптимизират съхраняването на тази енергия в излишък. И някои от тях са много далече от стандартния “формат”, който си представяме, когато споменем думата “батерия”. За първите реализирани такива решения от шотландска компания става дума в епизода днес.

Освен за начините на съхранение на енергия, Никола и Петко обсъждат и следните интересни теми:

Гледайте епизода на видео

Yettel са тематичен партньор за целия ни Зелен месец в Ratio. Те ще се включат и в събитието ни “Ratio представя: Енергия”, за да помогнат на всички нас по-лесно да рециклираме електронни отпадъци – а един от включилите се в инициативата ще вземе като награда Nothing Phone (1)

Споменато в епизода

  • Индийската мисия към Луната (тук)
  • Китайци стигнаха до орбита с метанова ракета за пръв път изпреварвайки САЩ (тук
  • Artemis 4 и 5 ще включват европейски астронавти (тук) В момента сглабят Orion 2, 3 и 4 (тук
  • Статическо електричество може да ни помага да поддържаме соларните панели чисти (тук)
  • Нови методи за съхранение на енергията: гравитационни батерии и твърди батерийни клетки (тук) (Gravitricity) (Energy vault) (Highview power).
  • Toyota обяви потенциална революция в твърдофазните батерии (тук) (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud