THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP437 – Опаковки (Гробове и люлки) [Vox Nihili със Стоян Ставру]

Серията „Вокс вириди“ е „зелената издънка“ в поредицата „Вокс нихили“ на Ratio подкаст и Предизвикай правото! Тя има за цел да произведе разговори по част от етическите и философските въпросите, свързани с екологията, енергетиката и климата, както и като цяло с бъдещето на отношенията „човека-природа“.

В този епизод Любомир Бабуров и Стоян Ставру обсъждат:
– Какво има да каже Томас Джеферсън за Земята?
– Какво представлява т.нар. „междупоколенческа тирания“?
– Защо и как замърсяваме?
– Какво представляват безгрижните опаковки?
– Може ли разопаковането да се сравни с… дефлорация (дефолиация)?
– Враг или приятел е пластмасата?
– Колко трябва да трае една найлонова торбичка?
– Проблем ли е микропластмасата?
– Може ли да превърнем отпадъците в хранителни продукти?
– Каква е разликата между природния и синтетичния метаболизъм?
– Колко голям е кръгът на кръговата икономика?
– Кой управлява пазара?
– Сила ли са желанията на потребителите?
– Какво прави модата?
– Кое качество е по-важно: качеството на собственик или качеството на купувач?

Повод за днешния епизод е книгата на Майкъл Браунгарт и Уилям Макдона, носеща заглавието „От люлка до люлка. Да преосмислим начина, по който произвеждаме“, която през 2009 г. беше преведена и на български език. Двамата автори търсят път към постигането на екоефективност при проектирането на продуктите по начин, който да изключи самата концепция за отпадък. Възможен ли е растеж, който подобно на изобилието в природата не се индивидуализира като търговска печалба, а се споделя в рамките на цялото на една екосистема от вещи? Способен ли е потребителят да въздейства върху начините на производство или всичко е въпрос на сила? В този контекст разговорът достигна и до ролята на Европейския съюз в борбата за „една по-добра“ (?) пластмаса.

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • От люлка до люлка. Да преосмислим начина, по който произвеждаме(книга),на Майкъл Браунгарт и Уилям Макдона, Книжен тигър, София, 2009(тук),
  • Морални измерения на собствеността(Към обосноваването на една “проприетарна” екология)(книга), Стоян Ставру, София, Издателство на БАН “проф. Марин Дринов”, 2021(тук).

За подкаста

Серията „Вокс нихили“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото, а също така и редица дискусионни теми от сферата на философията. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в аудио и видео формат.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.