THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP438 – Опитомяване на природата [inter alia с Васил Лозанов]

Мистичният хаос на природата ни смайва и често оставаме без думи пред необузданата му красота. Но докато първичният ни инстинкт ни кара да изпадаме в обожание, (не)разумното ни културно алтер его се опитва да внесе особен ред, да опитоми и да придаде форма на неоформеното.

Ники и Васко се отплесват в разговор за природата и човека, за това как подреждаме растенията и защо го правим, като от разговора им ще научите:

– Kакво представлява акваскейпингът;
– За какво се използва змийската хурка;
– Място на какво и за какво е градината;
– Защо сме опитомили дърветата в градската среда;
– Кое е това, което японците наричат хибакуджумоку.

Една поправка от разговора: възстановката на градината на Сеннефер е всъщност направена от Иполито Роселини, бащата на италианската, а не на френската египтология.

В епизода ще чуете и някои препратки към предишни наши разговори, към които линкове ще откриете най-накрая в описанието. А ако искате да се присъедините към нашата Discord градина, където разговорите продължават, вижте как можете да станете наши патрони на ratio.bg/support/

Гледайте епизода на видео

Партньорите ни от Yettel също припознават каузата за опазването на природата – с тяхна подкрепа провеждаме Зеления месец на Ratio. Вижте повече за различните зелени инициативи част от общата Стратегия за устойчиво развитие на Yettel тук: www.yettel.bg/bg/sustainability-at-yettel

Споменато в епизода

За подкаста

В мини-серията inter alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.