THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP439 – Боен член [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Вид мъжки оси, живеещи в Япония, използват гениталиите си, за да отблъснат атаки от гладни хищници. Изследователи установили, че мъжките оси се предпазват от изяждане, благодарение на шипове, обграждащи пениса.

Дали трябва да се страхуваме от ужилване и от мъжки оси ще разберем от епизода. Никола и Петко освен за странни оръжия, които използват насекомите за самозащита, засягат и друга важна тема – климатичните промени.

Направено е проучване, симулиращо бъдещето на Земята до 2100 г. Изследването показва как постепенните промени в температурата и количеството валежи, могат толкова да променят климата, че почти половината планета да попадне в нови климатични зони.

Какво друго ще разберете от епизода:
– Климатичното явление Ел Ниньо се завръща – по-силно от всякога
– Бръмбари могат да пият вода през задните си части
– Странен орган излиза от ануса на морската краставица, предпазвайки я от хищници
– Плъхове с раница търсят мини и пострадали при бедствия

Гледайте епизода на видео

Благодарим отново на Yettel, които са тематичен партньор на Еко-месеца на Ratio. Като част от стратегията им за устойчиво развитие, те подкрепят каузата да се говори по-често и по-достъпно на зелени теми – вижте част от образователните им кампании на зелени теми тук: www.yettel.bg/sustainability-at-yettel/videos

Споменато в епизода

  • Очаква се половината свят да навлезе в нови климатични зони до 2100 (тук)
  • Климатичното явление Ел Ниньо се завръща – по-силно от всякога (тук)
  • Бръмбари могат да пият вода през задника си (тук
  • Странен орган излиза от ануса на морската краставица, предпазвайки я от хищници (тук)
  • Оса се брани с помощта на пениса си (тук)
  • Женските африкански плъхове могат да затварят вагината си, когато не искат да забременеят (тук) Плъхове с раница търсят мини и пострадали при бедствия (тук)
  • Оказва се, че женските змии имат два клитора (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud