THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP443 – Луд мед [с Никола Кереков и Сергей Петров]

“Колкото повече, толкова повече” е казал любимия Мечо Пух по отношение на броя буркани мед, които трябва да притежавате.

Медът и кралицата майка са във фокуса на днешния епизод. А неговото събиране с цел консумация датира още от поне 5000 г.пр.н.е. Оказва се обаче, че само 25-30% от пчелите в кошера излизат навън, за да събират нектар и полен. Всички останали се грижат за яйцата на царицата майка и отговарят за организацията вътре в кошера и производство на мед. Още интересни факти за пчелите ще чуете от Никола Кереков в едно от редките му включвания не като водещ, а като гост на подкаста.

Във втората част от епизода разговаряме със Сергей Петров от Pollenity за това как се става пчелар. Измирането на пчелите е глобален проблем и необходимостта от тяхното опазване и обгрижване е изключително голяма. Наблюдаването на кошера и следенето за изменения на температурата и влажността в реално време помага на пчеларите да се грижат по-добре за пчелите.

В този “сладък” разговор коментираме още:
— Какво е “луд мед”?
— Как да си осиновите кошер?
— За какво помага медът?
— Колко е сладък медът?

Гледайте епизода на видео

Ще чуете и за съвместната инициатива на Mastercard и “Истински мед”, насърчаваща осиновяването на кошери. Онлайн платформата им ви позволява да събирате медена валута HoneyDrop, която после да обмените за преживявания сред българската природа. Научете още за нея тук.

Ако това, което правим, ви харесва, вижте как можете да подкрепите Ratio тук.