THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP444 – Ядрени реактори [Ratio Weekly с Никола Кереков]

В днешния епизод Никола, Петко и Бойко обсъждат темата за ядрената енергия и за ядрени реактори. Ще чуете каква е тяхната история, какво е разпределението и ролята на ядрената енергия в Европа и как се представя тя срещу алтернативите.

Този епизод е част от поредицата ни “Patreon Special”, до която имат достъп само нашите поддръжници в Patreon – но сега решихме да го споделим и с всички вас!

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Споменато в епизода

  • Как работят ядрените реактори и типове реактори (тук)
  • Колко ядрени реактори има по света през годините (тук)
  • Разпределение на броя ядрени реактори по държави (тук)
  • Роля на ядрената енергия в енергийната смес в Европа (тук)
  • Запорожката електроцентрала има 6 реактора по 950 MW. В топ 10 на най-мощните в света. Половината ядрена енергия за Украйна и 1/5 от цялата енергия в страната (тук)
  • Как се е отразила ядрената катастрофа в Чернобил на екосистемите в района на централата (тук)Реактори на бързи неутрони (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud