THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP450 – Най-бавният убиец [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Колко часа на ден прекарвате на стола си?

Седейки на своите удобни столове в студиото, Никола и Петко разговарят за сериозните последици за здравето, резултат от продължителното застояване на едно място. Оказва се, че списъкът със заболяванията, които може да предизвика е доста голям и започва от логичното “затлъстяване” и стига чак до някои видове рак.

В епизодa задълбаваме в темата за човешкото здраве и ще чуете още:

– Замърсяването на въздуха влияе на риска от развитие на ракови образувания.
– РНК ваксина срещу рак на панкреаса постига невероятни резултати;
– Голям успех за CRISPR терапия на наследствен ангиоедем

Гледайте епизода на видео

Настоящият епизод се излъчва с подкрепата на StorPool и Ozone.bg

Нашите партньори от StorPool и техният екип, състоящ се главно от developer, системен администратор или DevOps също прекарват доста време пред компютъра. Обаче имат начини да стимулират всички в екипа към редовно движение. Освен Multisport картите, които всеки от екипа може да получи, те имат и пространство в офиса за леки упражнения. Ако и на вас движението ви е важно, вижте отворените им позиции на сайта.

В Месеца на здравето, нашите партньори от Ozone.bg могат да ви помогнат да влезете в супер форма! Те ще са на линия на събитието ни “Monster on the couch”, на 27 септември в Sofia Live Club, където заедно ще организираме куиз, а най-бързите и верните отговори ще ви донесат награди, които ще подсилят тялото и духа ви. В сайта на Ozone ви очаква още по-голямо разнообразие от козметични продукти, спортни артикули и хранителни добавки за истински победители.

Споменато в епизода

  • Как замърсяването на въздуха влияе на риска от развитие на рак (тук
  • Твърде дългото заседяване сериозно уврежда вашето здраве (тук) (тук) (тук) (тук) Препоръки (тук
  • Актуалните отворени позиции в StorPool (тук)
  • И РНК ваксина срещу рак на панкреаса постига невероятни резултати (тук): 
  • Голям успех за CRISPR терапия на наследствен ангиоедем – рядко генетично заболяване (тук) (заболяването

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud