fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP467 – Коефициент на литературност [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В епизода Любомир Бабуров, Петър Горанов и Стоян Ставру обсъждат:
– Литература ли е баркодът?
– Какво представлява Четене 2.0. и Четене „00“?
– Какво представлява т.нар. „коефициент на подръчна вечност“?
– Защо да четем „Война и мир“?
– В какво се състои аскезата на четенето?
– Литература ли са аудио книгите?
– Колко реално четем и какво представляват т.нар. „анти-книги“?
– Защо философията е поджанр на литературата?
– Може ли науката да създава литература?
– Какво представлява „литературата“ като информационен източник?
– Какво различава литературниченето от правоприлагането?
– Как се „готви“ едно съдебно решение: като брой калории или на вкус?
– Кетъринг ли е правораздаването?
– Какво представлява „гурме-ПРАВОТО“?
– Каква е литературната „драма“ на съдията или защо ВКС пише особени мнения?

Разговорът се съсредоточава върху въпросa какво представлява литературата в епоха, в която медиите са ангажирали плътно всичките ни сетива. Може ли да различим литературния текст и какво представлява философията на литературата? Имаме ли нужда от литература и може ли да заместим тази нужда с други интерактивни и мултиканални забавления? Кои са местата, в които литературата не е добре дошла и защо? Ще ни спаси ли литературата или по-скоро ние ще трябва да я спасяваме? И как би изглеждало събитие, в което единственият читател на стихосбирки направи брифинг с всички пишещи поети… Предупреждение: разговорът има висок коефициент на обърканост и може да предизвика объркване, гадене и дезориентация. Внимателно слушане! 🙂

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • Страшния съд над текста в правото (два “литературни” вектора към добрия съдия и успешния прокурор). Стоян Ставру, студия вМакариев, Пл., В. Дафов (съст.) Битие и присъствие. Сборник в памет на доцент д-р Стоян Асенов. С. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 2022, с. 134-157 (тук);
  • Нищо особено: Етическипредели и микроидеологии(книга), Петър Горанов, ИК „Критика и хуманизъм“, 2012 (тук);
  • Разговор с Петър Горанов – “Нищо особено” (2014), (текст и видео),25.01.2014(тук).

За госта

Доц. д-р Петър Горанов е преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Неговите основни интереси са са свързани със следните ключови думи: етос; нрави; историческо преместване; философия и идеологии на играта; етика на характера; идеология и микро-идеология; микрология на желанието; етика и/или естетика.

За подкаста

Серията „Вокс нихили“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото, а също така и редица дискусионни теми от сферата на философията. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в аудио и видео формат.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.