THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP475 – Направиха ни на маймуни [Ratio Weekly с Никола Кереков ]

Когато говорим за маймуни определено не си представяме “бизнес среща” между тях. Но се оказва, че взаимоотношенията между човекоподобните маймуни Бонобо, принадлежащи към отделни групи, могат да бъдат определени точно като такива. Те се срещат на определен интервал и демонстрират способности да сключват примирие.

Оказва се че освен да водят “мирни преговори”, маймуните използват и типичните за хората стратегии за наблюдение на врага. Учени изследвали група шимпанзета и установили, че те се катерят по хълмове, за да съберат информация за присъствието на съпернически групи и да избегнат потенциални конфликти.

В епизода Никола и Петко разговарят още за:
– Шимпанзета в менопауза;
– Катерене по дървета като шимпанзета;
– Изумителни адаптации за катерене при племе в Южна Америка.

Гледайте епизода на видео

Настоящият епизод се излъчва с подкрепата на Kin + Carta и Ozone.bg

Kin + Carta (до скоро познати у нас като Melon*) е глобална консултантска компания за дигитална трансформация, разработваща софтуерни решения, които помагат на милиарди хора по света да общуват, споделят, пазаруват и играят онлайн. В 19 офиса в цял свят, екипът им от над 2000 души разработва софтуерни решения за индустрии като автомобилостроене, търговия, финанси, здравеопазване, публичния сектор и много други.

Нашите партньори и приятели от Ozone организират “Книга на Годината”. Класацията отличава най-предпочитаните издания за 2023 г., в десет подбрани категории.Гласувайте за своите фаворити през линка в описанието до 5-ти декември.
Официалната церемония по обявяване на победителите, с водещ Митко Павлов, ще се състои във фейсбук страницата на Ozone, на живо, на 7-ми декември, от 19:00ч.

Споменато в епизода

  • Kin + Carta (линк)
  • Ozone – книга на годината (линк)
  • Джейн Гудол (Wiki)
  • Шимпанзета използват военни стратегии подобни на тези при хора (тук) (тук)
  • Примати демонстрират способност да сключват примирие за пръв път (тук
  • Шимпанзета в менопауза (тук
  • Катерене по дървета като шимпанзета (тук
  • Изумителни адаптации за катерене при племе в Южна Америка (тук

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud