THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP478 – Интернет [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Какво е това Web 3.0? С какво всъщност се различава “новият интернет” от сегашната ни среда? Това ли е първият опит за интернет-алтернатива (жокер: не) и какви други варианти имаме? Какво е IPFS, zero-knowledge proof и къде стои криптото в цялата тази история?

Това са само част от въпросите, които покриваме в този епизод, който е част от поредицата ни “Patreon Special”. До нея имат достъп само нашите поддръжници в Patreon – но сега решихме да го споделим и с всички вас!

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Споменато в епизода

  • Какво е това Web 3.0 и с какво се различава от ситуацията сега: (тук) (тук)
  • Сега е моментът да започнем да четем за/минаваме на IPFS: (тук)
  • Опитите да се измисли алтернатива на интернет: (тук)
  • Freenet: (тук)
  • IPFS: (тук)
  • Крипто тайност: (тук)
  • Zero-knowledge proof: (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud