fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP48 – Хигиена и право [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В новия епизод от серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, продължаваме да изследваме пресечните точки на науката и етиката – и то в ситуация на пандемия.

Любо, Петко и Стоян обсъждат:

  • Имаме ли основание да обвиним Китай в предизвикването на пандемии?
  • Има ли паралели между епидемията от чума („черната смърт“) през 14 век и пандемията с COVID-19 („коронавирус“) през 2020 г.?
  • Какви са основите на медицина в Европа през 14 век: философия, астрология, религия?
  • Кога и защо се ражда публичното здраве?
  • Медицински или екологични са опасностите, които създават отпадъците и какъв е залогът при тяхната регулация?
  • В какво се изразява битката за чистотата на женското тяло и защо това е толкова важно за феминиските движения?
  • Каква е връзката между нацизма и сапуна?
  • До къде може да стигнем с „прочистването“ на света?

Проследихме еволюцията на „противоепидемичните мерки“ от забраната на хазарта, псуването и проституцията в градовете, през самобичуването сред членуващите в братството на флагелантите, та чак до изгарянията на евреите. Обещахме в следващ подкаст да разгледаме и въпроса дали имаме право да се разправим окончателно („вирусоцид“) с един смъртоносен за хората вирус – какъвто е например този на едрата шарка, или човекът има моралното задължение да запази съществуващите заедно с него биологичните видове на планетата Земя.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg

Дата на записа: 03 април 2020 г.

Споменато в епизода

За госта

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Най-новата ни мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.