THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP481 – Инвазия [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Гнезда на инвазивните огнени мравки са открити на остров Сиракуза в Сицилия. Червената мравка Solenopsis invicta е петият най-скъпоструващ инвазивен вид в света, костващ на световните икономики близо 6 милиарда долара годишно. Какви проблеми могат да донесат тези огнени мравки на местната екосистема, ще чуете в епизода.

Петко и Никола от инвазията на Земята се пренасят в Космоса и разговарят за нова AI система, която е успяла да открие Supernova без човешка помощ. Благодарение на тази система се автоматизира целия процес на откриване на звездна експлозия, което не само елиминира човешката грешка, но и драстично увеличава скоростта на обработване на данните.

В епизода обсъждат още:
– Оптична връзка с Психея
– AI засича коронарни плаки преди да получим инфаркт
– Змии си ядат опашките
– Състоянието на популацията от носорози по света
– Причините, поради които морските звезди са без глава

Гледайте епизода на видео

Настоящият епизод се излъчва с подкрепата на Kin + Carta и Ozone.bg

Kin + Carta (до скоро познати у нас като Melon*) е глобална консултантска компания за дигитална трансформация, разработваща софтуерни решения, които помагат на милиарди хора по света да общуват, споделят, пазаруват и играят онлайн. В 19 офиса в цял свят, екипът им от над 2000 души разработва софтуерни решения за индустрии като автомобилостроене, търговия, финанси, здравеопазване, публичния сектор и много други.

Време е за подаръци, а приятелите ни от Ozone ви предизвикват да споделите вашия празничен wishlist с всички! Използвайте хаштага #надявамсе и заявете истинското си желание в Instagram, Facebook или TikTok. Не забравяйте да тагнете Ozone и с доза късмет може да спечелите ваучер за сайта им. Междувременно може да влезете в Ozone.bg и да зарадвате близките си с нещо специално от празничните им оферти.

Споменато в епизода

 • Анкета (тук)
 • Kin + Carta (тук)
 • Ozone – Книга на годината: (тук)
 • Ozone – Време за подаръци: (тук)
 • Оптична връзка с Психея (тук
 • Изкуствен интелект открива супернова (тук)
 • ИИ засича коронарни плаки преди да получим инфаркт. (тук и тук)
 • Защо морските звезди нямат глава? (тук) (снимки 1, 2, 3)
 • Змии си ядат опашките (тук)
 • Състоянието на популацията от носорози по света (тук
 • Инвазивни огнени мравки навлизат в Европа (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud