fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP491 – Чувствителният ИИ [inter alia с Васил Лозанов]

Дали хората един ден ще съжителстват с друг вид на Земята – това е въпрос, който все по-често вълнува съзнанията ни, а бързите темпове на развитие на изкуствения интелект настоятелно сочат, че положителен отговор може да дадем много по-скоро, отколкото сме си представяли. Но нашият синтетичен другар, макар и мислещ, се оказва поне засега лишен от чувства и в това си измерение безкрайно нечовечен. Дали обаче това ще е завинаги вярно?

В този епизод на inter alia Васко, Ники и Боби Петров – професионалист от рекламните среди и технооптимист – обсъждат културния облик на чувстващия изкуствен интелект (ИИ), какъвто се е проявявал и какъвто може би предстои да се прояви. Няколко акцента на разговора са:

  • Хубаво или страшно ще бъде ИИ да изпитва чувства?
  • Има ли значение дали чувствата са автентични или перфектно симулирани?
  • Как ChatGPT изразява радост, тъга и гняв със свои думи?
  • Кой си представя машини, способни на “любовна благодат”?
  • По-самотни или по-общителни ще ни направи чувстващият ИИ?
  • В коя видеоигра най-пълно можеш да изживееш чувства от името на ИИ?
  • Може ли Midjourney да създава изкуство, ако не изпитва чувства?

Злите езици твърдят, че поне един от тримата участници в разговора е чувствителен изкуствен интелект, но ако искате да подкрепите повече междучовешки разговори, можете да го направите на www.ratio.bg/support

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

Литература

Кино, телевизия, игри

Визуални изкуства

Разни

За подкаста

В мини-серията inter alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.