THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP492 – AI синоптик [Ratio Weekly с Никола Кереков]

“Днес ще чуете прогнозата за времето, изготвена от AI.” Звучи странно, но никак не е невъзможно да го чуем скоро по телевизията.

Оказва се, че специално обучени ИИ алгоритми могат за минути да направят 10-дневна прогноза с голяма точност. Никола и Петко разговарят за постепенната революция в прогнозите за времето и за AI в ролята на синоптик и помощник в предвиждането на климатичните промени.

В епизода ще чуете още и за древни мъжки комари, които подобно на женските също са пиели кръв, благодарение на своя остър устен апарат с назъбени израстъци.

Освен за пиещи комари кръв и прогнозата за времето, обсъждат още:
– Японският лунен апарат SLIM кацна на лунната повърхност.
– Третата частна мисия на Axiom достигна до МКС.
– Причините за главоболието след консумация на червено вино.

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Гледайте епизода на видео

Tози епизод идва с подкрепата на Ontotext. Благодарим им, че подкрепят науката и нашата работа! Вижтe отворените им позиции на www.ontotext.com/company/careers

Споменато в епизода:

  • AI прави свръхточни прогнози за времето (тук)
  • Отворени позиции в Ontotext (тук) Resource Description Framework
  • Едно време мъжките комари също са цуцали кръв (тук
  • Какво причинява главоболието от червено вино (тук)
  • Японския лунен апарат SLIM кацна на лунната повърхност, но не обратно (тук) (Scott Manley
  • Третата частна мисия на Axiom достигна до МКС (тук

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud