THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP497 – Зомби елени [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Фатална болест сред елените в Северна Америка привлича вниманието на Никола и Петко в този епизод. Хронично изтощаваща болест (CWD), известна още като “Зомби елени”, която се разпространява от прионите (инфекциозни молекули) и води до наличие на дефектни протеини в нервната система и мозъка. Некоординирани движения, забавени реакции и празния поглед са симптомите, които характеризират болестта и оттам идва и приликата със Зомби определението.

Изключително заразно и със 100% смъртност това бързо разпространяващо се заболяване притеснява учените освен, че може да доведе до унищожаване на еленски популации, но и да прескочи видовата бариера.

Освен за зомби апокалипсис сред елените в епизода обсъждат още:
– Пингвините спят на микро интервали от по няколко секунди
– Северните елени си поспиват, докато преживят
– Причините някои животни да имат дълги муцуни, а други къси

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • Пингвините спят на микро интервали от по няколко секунди (тук)
  • Северните елени си поспиват, докато преживят (тук)
  • Зомби апокалипсис сред елените в Сев.Америка (тук)
  • Защо някои животни имат дълги муцуни, а други къси (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud