THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP501 – Природа и възможност [Vox Nihili със Стоян Ставру]

Серията „Вокс вириди“ е „зелената издънка“ в поредицата „Вокс нихили“ на Ratio подкаст и Предизвикай правото! Тя има за цел да произведе разговори по част от етическите и философските въпросите, свързани с екологията, енергетиката и климата, както и като цяло с бъдещето на отношенията „човека-природа“.

Любомир Бабуров, Дарин Тенев и Стоян Ставру обсъждат:

– Какво е природата и има ли нещо различно от нея?
– Забравила ли ни е природата или ние сме забравили за нея (Бекет)?
– Човечеството ли ще унищожи природата или природата ще си върне света след края на човека?
– Кое е по-силно: възможното или невъзможното и как противоречието между тях се снема в (не)възможното?
– Каква е разликата между природа и същност?
– Кое е другото на природата: култура, общество, техника?
– Как се пречупва природата и какво е значението на гения (Кант)?
– Можем ли да говорим за природата на същността, ако не познаваме същността на природата?
– Има ли основания човекът да разделя природата на обекти и субекти?
– Нужен ли ни е неподвижен първодвигател?
– Как природата създава очи?
– Съществува ли „естествен“ ядрен реактор?
– Можем ли нещо, което не може природата?
– Как природата се самоограничава „от двете страни“?
– Какво представлява „привидата“ (Стоян Ставру) и как може да сме привидно при-рода, но всъщност да сме само част от вида, т.е. една от многото променящи се природи?
– Има ли край природата?
– Можем ли да разберем природата?

Природата е „конститутивна външност като вътрешно начало“ (Дарин Тенев). Ако това определение ви се струва напълно ясно, може би слушането на епизода няма да допринесе с нищо за знанията ви относно природата. Философите отдавна се занимават с „природата на нещата“, но първата философия на Аристотел отдавна е забравена в света, в който господстват физиците. Настоящият разговор е опит за възстановяване на диалога между философията и физиката чрез предлагане на общи понятия за възможност и природа. Препратките към биологията, еволюцията и генното инженерство са част от опитите да опростим „тежката“ философия-физика с поясняващи я примери. Епизодът не се препоръчва на лица под 14 (това не са години!).

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • Учениците на Саис (книга), Новалис, 1993, София: ЛИК (линк);
  • Природа и възможност – подстъпи към проблема (видео),You Tube, InstitutеforCriticalTheoriesofSupermodernity(линк);

За госта:

Дарин Тенев е литературовед и японист. Преподава в Софийския и в Пловдивския университет. Последната му книга е “Три лекции върху Хайдегер. Модалност и идентичност в Битие и време” (Изток-Запад, 2023).

За подкаста

Серията „Вокс нихили“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото, а също така и редица дискусионни теми от сферата на философията. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в аудио и видео формат.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.