fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP503 – Излишни килограми [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Днешният епизод е посветен на една изключителна популярна тема, за която обаче не се говори достатъчно – проблемът със затлъстяването и излишните килограми.

Никола и Петко, заедно с гостът им, водещия на inter alia, Васил Лозанов разговарят за това колко е сериозен проблема със свръх наднорменото тегло и за все по-голямата мания за намиране на т.нар “вълшебен куршум”. Обсъждат възможните най-преки пътища да “прецакаме” тотално организма си само и само да отслабнем бързо и лесно.

Всяка година в световен мащаб се увеличава броят на хората с излишни килограми. Все повече към тази статистика се присъединяват и страни с бедна икономика, но с достъп до т.нар. “Fast food”.

Знаете ли, че в България 25% от населението страда от затлъстяване? За още интересна информация по тази нашумяла тема, чуйте епизода!

Този епизод е част от поредицата ни “Patreon Special”. До нея имат достъп само нашите поддръжници в Patreon – но сега решихме да го споделим и с всички вас!

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • За 40 години диабетиците са станали от 100 на 500 милиона: (тук)
  • 7-те хормона регулиращи глада: (тук)
  • Оземпик – медикамент за диабет тип 2 с чудотворни ефекти срещу затлъстяване (тук)и (тук)
  • Споменати в епизода: Носителят на Оскар за най-добра мъжка роля: The Whale (тук); книгата Hunger: A Memoir of (My) Body (тук)
  • Манията не пропусна и България: (тук)
  • “Променя отношението ни към храната, към телата и към самите себе си, както и връзката между трите” : (тук)
  • Оземпик – странични реакции рак на щитовидната жлеза: (тук)
  • Mounjaro – разлика в действието: (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud