THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP512 – Защо са вечно гладни кучетата? [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Генетична мутация е главната причина, поради която кучетата от породата лабрадор и голдън ретрийвър са вечно гладни. Допълнително към постоянното чувство на глад се добавя и още един проблем породен от мутацията – изгарянето на по-малко калории в сравнение с останалите породи кучета.

Освен за кучешка “лакомия” Никола и Петко не пропускат и космическата тема в епизода. Обсъждат серията от седем мисии (Surveyor) на НАСА, като започват още от първата изстреляна през 1966 и стигат до последния Surveyor 7 изстрелян само година преди Аполо 11.

В епизода ще чуете още за:
– Вирус-вампир
– Най-големият примат живял някога е бил китаец
– Цветята в Испания цъфтят 22 дни по-рано отколкото през 80-те години.

Гледайте епизода на видео

Този епизод се осъществява с подкрепата на StorPool – те правят софтуер за съхранение на данни, който се ползва от доставчици на хостинг и облачни услуги в целия свят. Вижте какви хора търсят за екипа си на https://storpool.com/force

Споменато в епизода

  • Ще се сбогуваме ли с Вояджър 1 (тук)
  • Мисиите Surveyor на НАСА от 60те год (тук)
  • Вирус-вампир (тук)
  • Защо Лабрадорите и ретрийвърите са вечно гладни (тук
  • Най-големият примат живял някога е бил китаец (тук)
  • Адаптират ли се мигриращите птици към промените в климата (тук
  • Цветята в Испания цъфтят 22 дни по-рано отколкото през 80те години (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud