THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP517 – Бавни наративи [inter alia с Васил Лозанов]

Във време, когато Мрежата гъмжи от реклами на приложения, които ще ни научат как да отмятаме по-бързо книги, ние се връщаме към корените на литературното изкуство. Продължаваме бавната поредица с един разказ за разказите, които съхраняват в себе си времето – или пък съхраняват нас от неговия неотстъпчив и постоянен ход.

В този епизод на inter alia Васко, Ники и писателя и философ Тодор П. Тодоров говорят за изкуството на бавния разказ и бавната литература. От разговора можете да научите повече за:

– Tрадицията на бавния наратив от Шехерезада до Светослав Желев;
– Защо литературата е поначало бавна медия?
– Бавното и бързото слушане на книги;
– Какво значи “да те завлекат във времето на друг човек”?
– В коя книга се появява Антъни Хопкинс?
– Защо не бива да си представяме познати лица в литературни образи?
– Прекрасния роман на Тодор – “Хагабула”!

Вместо споменатите в епизода четива този път оставяме няколко препоръки за бавни книги, на които да се насладите извън темпото на забързаното ежедневие.

Ако искате да забавим заедно и да продължим наратива си с правилната скорост, ударете едно рамо на www.ratio.bg/support.

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

За подкаста

В мини-серията inter alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.