THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP518 – Шок – къде е ДНК-то? [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Никола и Петко обсъждат скорошно проучване, което установило, че когато сперматозоидите узреят губят своята митохондриална ДНК. Ако случайно mtDNA се задържи в митохондриите на спермата на късен етап може да доведе до безплодие.

Разговарят и за друго проучване, в което учени обучили инструмент с изкуствен интелект да изследва 60 000 пръстови отпечатъка, за да видят дали може да определи кои от тях принадлежат на един и същ човек.

В епизода засягат и други интересни теми:

  • Всяка от ноздрите ни усеща миризмите по различен начин
  • Конкретен вид допаминергични неврони в мозъка, които се засягат при Паркинсон
  • Комбиниран мозъчен имплант срещу ОКР и епилепсия

Гледайте епизода на видео

Благодарим за подкрепата на нашите партньори о StorPool Storage. Те правят собствено решение за block storage – софтуерен продукт за дистрибутирано съхранение на данни в облачни среди. Решението се използва от десетки компании в цял свят, които обслужват милиони потребители на глобално ниво. StorPool разширяват екипа си. Можете да научите повече за отворените позиции в компанията на storpool.com/force.

Споменато в епизода

  • Благодарности на нашите партньори от StorPool Storage. Повече за отворените им позиции на http://storpool.com/force
  • Сперматозоидите нямат митохондриална ДНК (тук
  • Всяка от ноздрите ни усеща миризмите по различен начин (тук
  • Комбиниран мозъчен имплант срещу ОКР и епилепсия (тук) Хората с ОКР имат повишен риск да умрат от всякакви причини (тук)
  • Учени установиха конкретния вид допаминергични неврони в мозъка, които се засягат при Паркинсон (тук)
  • AI гледа на пръстовите ни отпечатъци по друг начин (тук

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud