THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP520 – Сахарски пясъци [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Прашни бури от Сахара привличат погледа на Никола и Петко в днешния епизод. Независимо, че са природни бедствия, учените смятат, че човешката дейност е причината да се появяват по-често в определени региони. А въздействието им може да бъде опустошително.

Прашните бури са с различни форми и размери, но независимо от техните вариации, основната им роля е една и съща – да пренасят прах и утайки от едно място на друго, без значение кой или какво е на пътя им.

От пустините в Сахара се пренасят в абсолютно противоположна крайност, а именно – измръзването. Когато отделните части от тялото (най-често пръстите, ушите или върха на носа) са изложени на много ниски температури, те замръзват, нарушава се кръвоснабдяването, не се доставя достатъчно кислород и тъканите започват да умират. И единственото решение е ампутация. Но вече има и друго!

В епизода ще чуете още за:

– Първият в света медикамент срещу измръзване
– Спортът е полезен, благодарение на имунната система
– Ако озоновия слой изчезне, глобалните температури ще спаднат доста

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • Как прахът от Сахара стига до нас (тук) (тук
  • Ако озоновия слой изчезне, глобалните температури ще спаднат доста (тук)
  • Спортът е полезен, благодарение на имунната система (тук)
  • Първия в света медикамент срещу измръзване (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud