THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP522 – Сън в Космоса [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Как спят астронавтите? По-удобно ли е да се спи с главата надолу, отколкото на дясната страна? Никола и Петко търсят отговорите на тези въпроси и разговарят за живота в безтегловност и за разликите между спането на Земята и в Космоса.

Освен космически теми, в епизода обсъждат и една доста “съскаща” такава – тази за змийската отрова. Оказва се, че годишно приблизително 140 000 човека умират от ухапване от змия, а голяма част от оцелелите имат травми за цял живот (вкл. и психични). Но учените смятат, че най-накрая са стигнали до откриването на универсална противоотрова, която благодарение на хуманизирано антитяло може да неутрализира невротоксините при много видове змии.

В епизода ще чуете още:
– Хората полудяха по Слънчевото затъмнение!
– NASA избира новите возила за предстоящите мисии на Луната.
– ЕКА е вдигнала мерника на Енцелад.

Гледайте епизода на видео

Magniflex познава добрия сън и помага на милиони хора по света да го постигнат, водени напред от науката. Вече 60 години произвежда премиум италиански матраци и аксесоари за сън. Но редом с това и събира знания за съня, експериментира с нови технологии и си партнира с най-добрите авторитети от различни сфери на науката и иновацията– такива като NASA, Pierre Cardin, Lamborghini, а вече и Ratio! Може да разгледате повече за тях на: https://magniflex.bg/ . А ние отново им благодарим, че подкрепят науката и нашата работа!

Споменато в епизода

  • Хората полудяха по Слънчевото затъмнение! (LIVE на НАСА)
  • Как спят астронавтите (тук) (тук)
  • NASA избира новите возила за предстоящите мисии на Луната (тук)
  • ЕКА е вдигнала мерника на Енцелад (тук)
  • Универсална змийска противоотрова (тук

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud