THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP525 – Китайската амбиция [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Китай замислят нова мисия за връщане на проба от Марс, с която да изпреварят всички и да поставят началото на поредната космическа надпревара. В момента са втората суперсила в космоса, като вече имат собствена космическа станция Тиенгон, скоро ще имат супертелескоп по-мощен от Хъбъл и планират да построят база на луната (International Lunar Research Station (ILRS).

Освен традиционната космическа таматика Никола и Петко обсъждат и първата успешна трансплантация на свински бъбрек в 62 годишен мъж с краен стадий на бъбречна недостатъчност.

В епизода разговарят още за:
– Бебетата започват да учат език още преди да са се родили
– Сънят дава шанс на имунната ни система (и не само) да работи ефективно
– Джим Джармуш

Гледайте епизода на видео

Magniflex познава добрия сън и помага на милиони хора по света да го постигнат, водени напред от науката. Вече 60 години произвежда премиум италиански матраци и аксесоари за сън. Но редом с това и събира знания за съня, експериментира с нови технологии и си партнира с най-добрите авторитети от различни сфери на науката и иновацията– такива като NASA, Pierre Cardin, Lamborghini, а вече и Ratio! Може да разгледате повече за тях на: https://magniflex.bg/ . А ние отново им благодарим, че подкрепят науката и нашата работа!

Споменато в епизода

  • Здрав сън, здраво тяло или как съня дава шанс на имунната ни система (и не само) да работи ефективно? (тук, тук)
  • Китайците замислят мисия за връщане на проба от Марс, с която да изпреварят всички (тук) Атмосферен модел на Марс (тук) Tianwen-2 (тук)
  • Първа трансплантация на свински бъбрек (тук) и тук 
  • Бебетата започват да учат език още преди да са се родили (тук) Джим Джармуш (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud