THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP532 – Вояджър Воскресе [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Първата междузвездна сонда на човечеството може в крайна сметка да възобнови нормалните си операции. След 5 месеца работа по отстраняване на неизправност от разстояние, екипът от инженери успя да възстанови частично компютър от 70-те години на космическия кораб на НАСА Вояджър 1.

Освен за изстреляния преди близо 47 години кораб Вояджър 1, Никола и Петко обсъждат и успешното изстрелване на космическата ракета на Китай “Лонг Марч-2Ф” с пилотирания кораб “Шенчжоу-18” в края на април. Тричленният екипаж на кораба се очаква да престои около половин година на орбиталната станция “Тянгон”.

В този космически епизод ще чуете още за:
– Драмата Боинг “Старлайнър”
– SpaceX и новите им костюми за извънбордова дейност
– Мисията Chang’e 6 до Луната

Гледайте епизода на видео

Благодарим за подкрепата на нашите партньори от StorPool Storage. Те правят собствено решение за block storage – софтуерен продукт за дистрибутирано съхранение на данни в облачни среди. Решението се използва от десетки компании в цял свят, които обслужват милиони потребители на глобално ниво. StorPool разширяват екипа си. Можете да научите повече за отворените позиции в компанията на storpool.com/force.

Споменато в епизода

  • О, чудо: Инженери на НАСА оправиха Вояджър 1 (тук)
  • Китайците успешно изпратиха следващия екипаж на космическата си станция (тук)
  • Излетя мисията Chang’e 6 до Луната (тук)
  • Бойнг Starliner – драмата продължава (тук)
  • SpaceX представиха новите си костюми за извънбордова дейност (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud