THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP537 – Слънцето избухна [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Мощна геомагнитна буря причинена от рекордно изригване в началото на май и предизвикала сияния в цял свят, привлича вниманието на Никола и Петко в днешния епизод.

От мощните геомагнитни бури Никола и Петко се пренасят в рекордните жеги на Мексико. В продължение на няколко дни температурите се задържали над 45 градуса. Невероятната жега и суша предизвикали измирането на маймуни викачи, които буквално падали от дървета, в резултат на обезводняване и топлинен удар.

В този горещ епизод, засягат и друга гореща тема – огромно количество пластмаса, което бълват хората. Наскоро учените потвърдили, че пластмаса има навсякъде в телата ни – черва, плацентата, кръвоносни съдове и атеросклеротичните плаки, изпражненията на бебетата и дори тестисите. Дали това е причината за глобалния тренд за намаляване на броя сперматозоиди и влошаването на качеството на спермата е един от въпросите, които обсъждат в епизода.

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • Последната слънчева буря ще влезе в учебниците (тук) (тук)
  • Истински ад в Мексико – десетки маймуни викачи паднаха мъртви (тук) (тук
  • Пластмаса в тестисите откриха учени (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud