THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP540 – Covid-19: Гени и ваксини [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Страничните ефекти от ваксините срещу COVID-19 са една от темите в епизода. Редки, смъртоносни кръвни съсиреци, предизвикани от автоимунен отговор се наблюдават при хора носители на ген, който също е отговорен за необичайна, но почти идентична реакция към вируса на обикновената настинка.

Никола и Петко продължават темата, но в друг контекст – противораковите ваксини. И по-конкретно такава срещу меланома – един от най-агресивните и смъртоносни видове рак. Новата ваксина използва иРНК технологията и постига невероятни резултати, като може да предизвика истинска революция в лечението.

В епизода ще чуете още:

  • Как можем да предскажем Паркинсон със сканиране на окото години преди първите симптоми?
  • Колко пластмаса ядем и дишаме у нас спрямо различни държави по света?

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • Колко пластмаса ядат и дишат разлините държави (тук)
  • Специфичен генен вариант свързан със страничен ефект от КОВИД ваксината на AstraZeneca (тук)
  • Ваксина срещу меланома (тук
  • Сканиране на окото предсказва Паркинсон години преди първите симптоми (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud