THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP543 – Starship кацна успешно, в океана [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Никола и Петко ни изстрелват в Космоса с китайската сонда Chang’e 6, която успешно се приземи на обратната страна на Луната, отбелязвайки четвъртата мисия към Луната за тази година. Китайските специалисти са единствените, които са успели да кацнат в тази част на Луната – за първи път през 2019 г. Очаква се металната капсула с поне 2 кг проби от Луната да се върне в пустинята в Монголия на 25 юни.

Продължават космическата тема с програмата Starship на SpaceX. След полученото дългоочаквано разрешение от FFA от SpaceX успяха да осъществят четвъртия си полет на 6 юни. Мисията планира да повтори предишните цели, а именно достигане на орбита и контролирано снижаване на SH в Индийския океан и на Starship в Мексиканския залив.

И обсъждат още: 

  • Мисията dear MOON
  • Тестовия полет на Starliner
  • Ново соларно платно на НАСА в Космоса

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • Китайската сонда кацна на Луната и пробите вече са на път обратно към Земята (тук
  • Тестовия полет на Starliner (тук)
  • Полет на Starship (тук) Мисията dearMOON е прекратена (тук)
  • Разгъна се ново соларно платно на НАСА в космоса (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud