fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP545 – Хиляди заразени с хепатит и спин [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Повече от 30 000 души в Обединеното кралство са били заразени с ХИВ и хепатит С, след като са им дадени заразени кръвни продукти през 70-те и 80-те години на миналия век. Тази “грешка” е определена като най-голямата терапевтична катастрофа в историята на NHS.

Никола и Петко продължават медицинската тема и обсъждат въвеждането на нова превантивна мярка за рак на гърдата в Англия. Към момента често се използва лекарството анастрозол за лечение на съществуващ рак на гърдата.

Сега обаче от NHS обсъждат варианта превантивно да го предписват на жени с висок риск от развитие на заболяването. Като целта е да се намалят значително случаите на рак на гърдата сред жените, които са предразположени към него поради фактори като фамилна история и генетична предразположеност.

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • Към зведите с командир Алегрия – събитие Ratio, 26 юни (тук)
  • Ratio Forum есен (тук)
  • Как се формират градушки (тук)
  • Скандалът с инфектираната кръв във Великобритания (тук
  • Профилактично лечение на рак на гърдата – за и против (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud