fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP546 – Куртоазия [Vox Nihili със Стоян Ставру]

Любомир Бабуров, Николай Колев и Стоян Ставру обсъждат:
– Какво е ставало през 12-и век в кралските дворове?
– Какво да правим с толкова много рицари?
– Какво представлява жанрът „вида“?
– Може ли един рицар да се ожени за овчарка?
– Каква е връзката на трубадурите с катарството?
– Що за сублимация са префърцунените стихове?
– Как се служи на дама?
-Каква е ролята на наркотиците в разказа за Тристан и Изолда?
– Кои са стъпките на любовта: надежда, целувка, милост и върховна радост?
– Трябва ли да се консумира любовта?
– Кака де се предпазим от ревността на краля?
– По какво двубоите между рицарите приличат на представляванията по кеч?
– Бутафорна ли е вежливостта и на какво всъщност тя вдига цената?
– Какви са правилата относно … секненето?
– Защо главата не трябва да падне след сепуко?
– Как рицарите са се били практически без да виждат: в името на великите клетви, които дават?

Що за причина е създала куртоазията и как трябва да се обича от дистанция? Какво прави един мъж рицар и защо свещеници и монахини се занимават с описанието на оргазма? Как любовта е намирала път през Средновековието чрез думите и образцовите обноски? Защо любовта трябва да се консумира не в сексуалния, а в речевия акт? На тези и на много други въпроси за странния и славен живот на трубадурите потърсихме отговор заедно с Николай Колев в този епизод на Вокснихили. В него ще имате възможност да чуете десетки цитати от средновековни поеми, посветени на любовта и на правилата в отношенията между мъжа и жената. Когато вместо да се вдигат краката, стихове се четат на жената, повдига се определено цената… Какво се крие зад бутафорния свят на любовните клетви? Може да се опитате да поемете това предизвикателство, но предупреждаваме: слушайте внимателно! 🙂

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • Роман за розата (книга), Гийом дьо Лорис и Жан дьо Мьон, прев. Паисий Христов, Изток-Запад, 2021 (линк).

За госта

Николай Колев е изпълнителен продуцент в Българската национална телевизия. Последователно води или продуцира „Култура.бг“, както и останалите предшественици на единственото предаване за култура и изкуства в националната медия. Завършил е „Философия“ и „Културология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Работата му като учител и преподавател му помага да бъде водещо име в професионалното поле на културната журналистика, където с огромна дълбочина изследва малко известни, но изключително важни теми.

За подкаста

Серията „Вокс нихили“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото, а също така и редица дискусионни теми от сферата на философията. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в аудио и видео формат.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.