fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP548 – Бащата на салатата [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Броколите, брюкселското зеле, зелето, карфиолът имат уникални хранителни стойности и ние ги възприемаме като отделни зеленчуци. А всъщност произлизат от едно и също растение – Brassica oleracea.

Освен за “бащата на салата” Никола и Петко разговарят за якутските коне от мразовития север, които са претърпели невероятни биологични трансформации, за да оцелеят при изключително ниските температури. Прочути със своята издръжливост, тази дребна порода коне са придобили способността да забавят метаболизма си и да намалят топлината на тялото си и така да оцеляват при температури от – 90 градуса.

В този епизод еволюцията не спира да изненадва Никола и Петко и те продължават с намерен нов вид риба, наречен “gar”, който се развива по-бавно от всички останали – група риби. Според учените геномите на “gar” се променят толкова бавно, че два вида gar, които са се отделили един от друг преди повече от 105 милиона години, все още биха могли да се кръстосат и да дадат плодородно потомство.

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • Към зведите с командир Алегрия – събитие Ratio, 26 юни (тук)
  • Енергия – събитие Ratio, 2 юли (тук)
  • Да устоиш на Дарвин или как и защо една риба еволюира по-бавно от очакваното (тук)
  • Якутските коне еволюират с рекордна скорост (тук)
  • Най-разнообразния зеленчук (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud