fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP551 – Заседнали в Космоса – дилемата “Starliner” [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Защо космическият кораб Boeing Starliner е все още в Космоса? Отговорът търсят Никола и Петко в епизода и обсъждат причините, поради които се е наложило астронавтите и кораба да останат на Международната космическа станция по-дълго отколкото е било предвидено в началото.

Освен за Космос, Никола и Петко разговарят и за … памперси. Оказва се, че около 300 000 памперса се изхвърлят всяка минута в света, което ги превръща в сериозен проблем за опазването на нашата планета. Учените обаче най-вероятно са намерили решение на този проблем – измислили са процес, който може да превърне най-важната част от тези пелени в рециклируема течност, при това само за пет минути.

В епизода обсъждат и други интересни теми като:
– Мъск се гаври с шефа на Боинг
– Рециклиране на цимент и влагане на отпадъци в цимента
– Китайската мисия Chang’e-6 върна пробите

Гледайте епизода на видео

Благодарим за подкрепата на нашите партньори от StorPool Storage. Те правят собствено софтуерно решение за съхранение на данни, което прави storage системите на техните клиенти свръх-бързи и оптимизирани. По този начин, освен че осигуряват бързина и надеждност, те помагат за енергийната ефективност на процесорите и на цялата система. Можете да научите повече за отворените позиции в компанията на storpool.com/force.

Споменато в епизода

  • Антропоценът – събитие на Ratio на 23 юли (тук)
  • Storpool https://storpool.com/force 
  • Защо Boeing Starliner е все още в космоса? (тук
  • Мъск се гаври с шефа на Боинг (тук)
  • SpaceX Бяха избрани за екзекуторите на МКС (тук)
  • Китайската мисия Chang’e-6 върна пробите (тук)
  • Рециклиране на цимент (тук) и влагане на отпадъци в цимента (тук)
  • VoX Nihili (тук
  • Рециклиране на памперси (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud