fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP553 – Десетте божии заповеди за чисти таблични данни [Agent 001]

Колко често се налага да ползвате Excel? За добро или за лошо повечето данни днес циркулират в добре познатия ни табличен вид. От финансовите отчети на големите корпорации, през резултати от лабораторни изследвания до кривите сметки на етажната собственост, всичко преминава през Excel.

Точно затова Никола и Кив са се заели със задачата да изредят добрите практики при създаването на такива данни. Подредили са разговора като 12 прости правила. От форматирането и смисъла на самата таблица, през качеството на отделните стойности и тяхното представяне до дребните на пръв поглед, но важни детайли, като това как да пишем час и дата.

Правила, които ако се научат и спазват ще доведат до много по-чисти и по-използваеми таблични данни и съответно много по-спокойни и по-щастливи инженери.

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

Автор на музиката на подкаста е Мишо

За подкаста

Серията „Агент 001“ на Ratio Podcast изследва пресечните точки на технологиите и обществото, на дигиталното и реалното, на нещата и данните за тях. Партньор на подкаста е Онтотекст, компания, която развива технологии, с които данните придобиват смисъл. Подкастът се реализира и с подкрепата на Данни за добро

Това е една от петте серии на Ratio Podcast – подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще навлезете в света на Изкуствения интелект и технологиите  и ще чуете неформални разговори с интересни събеседници, свързани или вдъхновени от науката и AI.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.