fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP554 – Мрачни ритуали [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Тази седмица Петко и Никола са взели назаем шапката на Индиана Джоунс, за да ни разведат из няколко древни загадки. 

Оказва се, че маите са имали доста мрачен ритуал за жертвоприношения. В древния град Чичен Ица са открити ДНК следи, които показват, че древните жреци са принасяли в жертва малки деца. Какво се крие зад ритуала и какво знаем за него ще чуете в епизода.

Очакват ви още детайли за произхода на пирамидите в Гиза, антарктическите експедиции на Шакълтън и търсенето на Северозападния морски път.

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • Нова теория за това как са построени Пирамидите край Гиза (тук)
  • Нещо заровено край пирамидите в Гиза (тук)
  • Жертвоприношения на момчета и близнаци при маите (тук)
  • Сериалът Terror сезон 1 посветен на едноименната книга на Дан Симънс (тук)
  • Открили са другия кораб на Ернест Шакълтън (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud