THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP59 – Права и растения [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В новия епизод от серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, продължаваме да изследваме пресечните точки на науката и етиката – и то в ситуация на пандемия.

Любо, Никола и Стоян обсъждат:

  • Превъзхождат ли растенията човека по своята сетивност?
  • Какво представлява „растителната слепота“ и „растителната интелигентност“?
  • Защо Аристотел е „виновен“ за догмата, направила растенията нисша форма на живот?
  • Защо Ной не е взел със себе си растенията?
  • Каква е ролята на (нео)езичеството при формирането на отношението ни към животните?
  • Какво означава тотемните растения да бъдат преродители на закриляното от тях племе?
  • Какво представлява „принципът за ненасилие“ в джайнизма?
  • Какво общо с всичко това имат Ерисихтон и Деметра?

Разказахме за различните сетива и умения на растенията, както и за тяхното присъствие в човешката култура. Друиди и дриади се срещнаха в разговора, за да потърсим чрез тях отговора на въпроса защо сложността и интелигентността на растенията като живи организми остават невидими за съвременния човек, възприел себе си за „венец на творението“.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg

Дата на записа: 21 април 2020 г.

Споменато в епизода

За госта

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Най-новата ни мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.