THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP6 – Дивеч, хранителна промишленост и капитализъм [w/ Кирил Русев, Никола Томов, Никола Кереков]

В този епизод Любо и Петко разговарят с тримата участници от дискусионния панел на събитието “Еволюция на храната” – Кирил Русев, Никола Томов и Никола Кереков.

Темите минават през серия въпроси, от странното поведение на северните елени до ужаса на промишленото отглеждане на животни. Ще научите от какво зависят вкусовите качества на животинското месо и ще чуете серия предположения за бъдещето на хранителната индустрия.

Разбира се, нямаше как темата да мине без малко капитализъм и люти домати. Защо – ще чуете в епизода!

За участниците

Никола Томов е съосновател на aesthetic by science – общество за научно-обоснован фитнес с над 25 хиляди последователи в YouTube и над 100 хиляди члена във фейсбук групи. Никола помага на заети професионалисти да постигат най-добрата форма в живота си чрез интелигентен лайфстайл дизайн. Освен това Никола обича да яде. Много. В предишния си живот е работил като аналист в един от най-големите Асет Мениджмънт фондове в Холандия, където прави мащабен проект върху социалните, икономически и обществени проблеми в агрикултурния сектор в световен мащаб.

Кирил Русев пише професионално за храна и хранене от 8 години. Старае се да държи мненията и емоциите си в различни джобове, като мненията подхранва с наука и здрав разум, а емоциите – с кулинария. Не държи да е прав на всяка цена и с готовност променя възгледите си в името на истината.

Д-р Никола Кереков е биолог и специалист по имунология, но чете и проявява интерес в почти всички сфери на познанието. Привърженик е на идеята, че човекът е много повече животно, отколкото е склонен да си признае, но вярва, че редките прояви на здрав разум у човечеството трябва силно да се окуражават – в интерес на едно по-светло бъдеще (идеалист и оптимист по природа). Не смята, че съществува такова нещо като свободна воля и личен избор, включително когато става дума за храна. Избягва да влиза в спорове на тема храни и диети, но ще се включи с научно обосновани аргументи в дискусията по темата.

За подкаста

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.