THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP62 – Дигитален живот след смъртта [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В новия епизод от серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, продължаваме да изследваме пресечните точки на науката и етиката – и то в ситуация на пандемия.

Любо, Васил и Стоян обсъждат:

  • Какво общо има виртуалността с театъра на жестокостта и Антонен Арто?
  • Каква е силата на виртуалните игри?
  • Какво прави все по-необходимо управлението на дигиталните активи, ставащи все по-важна част от нашата личностна идентичност?
  • Какво представляват услугите „digital afterlife” и как това е свързано с епизода „San Junipero“ от поредицата „Черно огледало“ (Black Mirror)?
  • Какво представляват дигиталните погребения и идеята за кибернетичния трансхуманизъм?
  • Живеем ли в „симулация на предцита“ (Ник Бостром)?
  • Какво представлява ханами и каква е силата на японската „естетика на смъртта“?
  • Може ли да живеем драматичен живот и да имаме истински характер, без да сме заплашени от смъртта?

Цитирахме множество философи, сред които Люк Фери, Марта Нусбаум и Франсис Фукуяма, споменахме за епосът на Гилгамеш и онова човешко безсмъртие, което предполага смъртта. Умело избегнахме темата за симулирането на човешкото съзнание, но за сметка на това предложихме разнообразни прочити на виртуалното през сюжета на монаха („светец“) Джунипер.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg

Дата на записа: 12 април 2020 г.

Споменато в епизода

За госта

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Най-новата ни мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.