THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP64 – Бъдещето на брака [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В новия епизод от серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, продължаваме да изследваме пресечните точки на науката и етиката – и то в ситуация на пандемия.

Любо, Петко и Стоян обсъждат:

  • Каква е връзката между брака и собствеността?
  • Какво представляват призрачните бракове в Китай и Судан?
  • Защо любовта е „асоциална“ стихия и зависимостта на брака от нея води до дестабилизирането на последния?
  • Каква е връзката между брачната вина и разглеждането на брака като тайнство?
  • Договор ли е бракът и какво представлява брачният договор?
  • Как „фактическият“ брак – фактическото съпружеско съжителство, е свързан с концепцията за брака като взаимно посвещаване?
  • Как бракът е свързан с пола?
  • Какво представлява аделфопоезисът и как е свързан с въпроса за еднополовите бракове?

Започнахме с пример за радикална употреба на сексуалността в религиозен контекст в северна Швеция – в сектата на лестадианите. Но бракът не винаги е имал за свой център сексуалността. Преминавайки през икономическите (бракът-собственост), политическите (бракът-дипломация) и религиозните (бракът-тайнство) цели на брака, стигнахме до концепцията за брака като договор и в крайна сметка до прака като „отворен проект“, в който всеки вписва „специалния“ за него Друг.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg

Дата на записа: 26 април 2020 г.

Споменато в епизода

За госта

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Най-новата ни мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.