fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP67 – Космически войни [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В новия епизод от серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, продължаваме да изследваме пресечните точки на науката и етиката – и то в ситуация на пандемия.

Любо, Петко и Стоян обсъждат:

  • Чие притежание е космосът?
  • Предстоят ли войни за ресурси между големите космически сили?
  • Трябва ли да запазим извънземните микроорганизми извън значението им за космическото разнообразие?
  • Какво представлява телоемпатията?
  • Защо астронавтите се подлагат на космическа карантина?
  • Има ли етика, която дава решение на Парадокса на Ферми?
  • Какво представлява метаправото и има ли бъдеще?

Разгледахме накратко Договора за открития космос (1967) и Договора за Луната (1979), в които космическото пространство и небесните тела са обявени за общочовешко достояние, използвано изцяло за мирни цели, в което концепцията за собственост и силно ограничена. Едновременно с това обсъдихме „сенчестата“ война за космоса и опитите на космическите сила (като например САЩ) да постави началото на икономическата експлоатация на астероидите чрез въвеждането на съответно национално космическо право. Разгледахме и провокативната и силно спекулативна теза на Тим Мулган относно т.нар. „нормативен ненатурализъм“ и „неантропоцентричен пърпосивизъм“.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg

Дата на записа: 11 април 2020 г.

Споменато в епизода

За госта

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Най-новата ни мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.